RSS

Borgruin med förstörda väggar!

05 Apr

Problemet med muséer och museiföremål är väl att de inte alltid är så praktiska att ha. De kan visserligen ha en praktisk betydelse, när de använd. Fast, det är just det, att de inte används, eftersom att de är just museiföremål.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man får inte röra det, för då kan det gå sönder. Man för absolut inte röra det, för då går det definitivt sönder. Ja, så kan man resonera om gamla föremål. Är inte det lite trist?
Och det är ju klart, det finns en brytpunkt i allt. Eller, på vanlig svenska, “aldrig får man vara nöjd”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När man kommer fram till borgruinen vid Himmelstalund så ser det ut som en fint bevarad borgruin. När man kommer lite närmare så får man se en modern, mobil läktare. Bilden av ruinen har försämrats.
Det är nämligen konserter i ruinen mellan varven på sommaren. Och där ser vi konflikten mellan att bevara miljön, utan modern inverkan kontra att faktiskt göra något praktiskt där. För, många av de som kommer för att lyssna på konserter kanske aldrig ens skulle komma på tanken att besöka borgruinen annars.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så fungerar en hel del av de gamla muséer som finns i Norrköping. De används och visas upp. Inte minst vid Kulturnatten i september. Kulturnatten tror jag är populärare än både Augustifesten, som ju är en kvarleva från 1980-talets karneval och nationaldagsfirande. Man borde ha Kulturnatt flera gånger om året. Det borde det finnas underlag till, både bland besökare som bland arrangörer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tyvärr så är det så, att när man kommer in i borgruinen så dör hela den visuella bilden av gamla tiders kastaler och hur de kan ha använts ut. Inte för att det är murat inne i borgen, för det finns det en praktisk förklaring till. Den ska helt enkelt hålla ihop. Nej, det är den hemska graffitti som av någon konstig anledning får vara kvar som förstör det hela, rent visuellt. Den praktiska betydelsen påverkas inte. Låt dessa understimulerade människorna hålla till på områden så som vid hamnen. Där är miljön så hemsk att den behöver lite färg. Där kan de, och har även så gjort måla bäst de vill, helt lagligt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är annars en fin utsikt från ruinens brant. Ja, det kanske är ett felaktigt använt uttryck, men det hade en bildlig relevans i detta fall tyckte jag. Ett bildspråk som omvandlats till en föreställd bild. Ordbajseri kanske man kan säga också.
Man ser en hel del av staden från borgruinen. Man ser till och med ända ut till Kolmården. Man kan skymta en del siluetter som kännetecknar området kring Lilla Älgsjön. Bara utsikten kan ju vara värt ett besök.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anledningen till vårt besök vid platsen var ju naturligtvis att det fanns en skatt där.Den hittade vi bra, eftersom att koordinaterna satte oss rakt på den. William hade hittat en golfboll lite tidigare. Jag bytte därför till mig en pegg från skatten, så att det blev en komplett bild, med bollen upphöjd av en liten träpinne. Vad han, eller vi ska med det till, det får bli en annan historia, i ett annat forum.

Tack för skatten!

 
1 kommentar

Publicerat av på 05 april 2011 i Uncategorized

 

Ett svar till “Borgruin med förstörda väggar!

  1. ragnemalm

    11 januari 2018 at 15:49

    Nu måste jag påpeka att det där inte är någon borgruin, det är en vattenreservoar. Jag trodde också att det var en borgruin när jag var barn, men det är det inte, det är en relativt sentida föregångare till vattentornen.

    Synd med klottret. Borde målas över.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: