RSS

Den lilla hackspett-ungen!

24 Jun

Efter att jag hade varit vid Tors stenar i närheten av sjön Yngaren i Södermanland så passade jag på att stanna till vid några skatter till. Tors stenar var en trevlig bekantskap. Nästa skatt och dess historia kom av sig lite. Ja, det kom liksom av sig helt. Jag funderade på en sak. Jag tror nämligen inte att jag sett så mycket hackspettar på en och samma sommar som jag redan har gjort i år. Men, jag tror att det kan bero på att jag numera känner igen dess läte bättre. Jag reagerar direkt och tittar upp i träden när en stor hackspett eller en spillkråka ger ifrån sig sina ljud. På så vis ökas ju chanserna att man får se dem. Min kamera är dock inte av bästa slag för att leta reda på fåglar som gärna rör sig runt ett träd, kanske rent av för att gömma sig för den som fotograferar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Denna gång hörde jag hur en stor hackspett lät bara några meter från mig. Helt plötsligt så flög den iväg. Den lät igen, och igen, fast denna gång lite närmare. Var det en hackspett till där? En annan hackspett flög ner. Ja, för det kunde inte flyga upp. Den hoppade mest fram. Det var en liten unge som väl var ett gott byte för eventuella rovdjur. Nu fanns det bara jag där, så den behövde ju inte vara rädd. Men, hur skulle den veta det. Jag försökte ta en bild när den hoppade omkring. Men, den hoppade mest ur bild. Hoppade upp i trädet, klättrade runt stammen och flög ner på marken. Den skrek efter sin mamma. Mamman svarade inte särskilt ofta. Den satt nog i trädet och kunde nog inte göra mycket än att se på vad som hände. Den lilla ungen var inte så liten, tyckte jag. Men, den hade lite för små vingar, i proportion till sin relativt stora kropp. Vingarna får nog tränas, och växa till sig lite, så ska nog även denna lilla krabat lära sig att flyga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det blev en suddig bild innan jag gick tillbaka till bilen. Innan jag satte på locket till skatten så passade jag på att lämna ett spårbart objekt. En krigarfigur som nu skulle ut i världen för att invadera främmande land. Jag tyckte mig känna igen den. Har inte den, utan “dog tag” varit i en skatt vid Stenskär i Bråviken?

Tack för skatten!

 

 
2 kommentarer

Publicerat av på 24 juni 2011 i Uncategorized

 

2 svar till “Den lilla hackspett-ungen!

 1. iFilip99

  30 mars 2012 at 11:16

  Hur gammal kan en hackspett bler ???

   
 2. Fjäderlös Tvåfoting

  30 mars 2012 at 11:23

  Ja, du Flilp. Det har jag inte forskat i, men en snabbsökning kommer fram till att i alla fall den vitryggiga Hackspetten kan bli 20 år gammal. Men, det finns ju många arter av hackspett. 8 arter i Svergie och, om jag inte minns fel vad jag läste 360 arter i hela världen.
  :-)

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: